Learn More





Welcome to the DNN Community Forums, your preferred source of online community support for all things related to DNN.
In order to participate you must be a registered DNNizen

HomeHomeUsing DNN Platf...Using DNN Platf...Administration ...Administration ...SMTP Password Setting IssueSMTP Password Setting Issue
New Post
4/20/2016 12:14 PM

Hi there, I'm having some trouble getting my SMTP server settings to work on my site. I'm using DNN 8.0.1. Under Admin > Site Settings > Advanced > SMTP Server Settings, my configurations are SMTP Mode: Site, using office365 server, Authentication set to basic, SSL enabled. The issue is that whenever I click the "update" button to save my SMTP username and password, the page seems to duplicate and/or replace the text in the password box, resulting in a failure to send the test email and the following log in the event viewer: 


DefaultDataProvider:DotNetNuke.Data.SqlDataProvider, DotNetNuke










Message:The SMTP server requires a secure connection or the client was not authenticated. The server response was: 5.7.57 SMTP; Client was not authenticated to send anonymous mail during MAIL FROM

This duplication seems to happen everytime the "update" button is clicked, which results in more and more little black dots populating the text box. In my research, I have found at least one person once had a similar (though not identical) problem:

Has anyone else encountered this issue before? Is there a solution? Thanks in advance for any help you can provide. 


New Post
4/21/2016 5:01 AM
Did you do the test first or after update?
New Post
4/21/2016 5:11 AM
Hmm - I got this as well when testing it. Seems that my browser was filling the username & password into these authentication field when updating without testing first.
New Post
4/21/2016 2:47 PM

I have tried it both ways, testing then updating always works, but updating then testing always fails. 

New Post
4/21/2016 6:51 PM

In an effort to learn more about the issue, I switched to a non-SSL POP3 SMTP (no longer Office365, all other settings the same) and the test email now works both before and after updating the page. However, I am still not receiving confirmation emails (to the registrant) when accounts are authorized (site set to private) and also not receiving email notifications when new users register. Could this also be an SMTP issue?
HomeHomeUsing DNN Platf...Using DNN Platf...Administration ...Administration ...SMTP Password Setting IssueSMTP Password Setting Issue

These Forums are dedicated to discussion of DNN Platform and Evoq Solutions.

For the benefit of the community and to protect the integrity of the ecosystem, please observe the following posting guidelines:

  1. No Advertising. This includes promotion of commercial and non-commercial products or services which are not directly related to DNN.
  2. No vendor trolling / poaching. If someone posts about a vendor issue, allow the vendor or other customers to respond. Any post that looks like trolling / poaching will be removed.
  3. Discussion or promotion of DNN Platform product releases under a different brand name are strictly prohibited.
  4. No Flaming or Trolling.
  5. No Profanity, Racism, or Prejudice.
  6. Site Moderators have the final word on approving / removing a thread or post or comment.
  7. English language posting only, please.
Try Evoq
For Free
Start Free Trial
a Demo
See Evoq Live
Need More Information?